Muzeum Koguta i Kazimierskich Tradycji Kulinarnych w Kazimierzu Dolnym
Zapraszamy do centrum kazimierskiego dziedzictwa kulinarnego, w którym znaczące miejsce zajmuje drożdżowo-maślany kogut.
Muzeum mieści się w najsłynniejszej kazimierskiej piekarni należącej do rodziny Sarzyńskich – w zabytkowych XVII-wiecznych piwnicach. To miejsce dla wszystkich, którzy chcą poznać bliżej tradycje piekarnicze Kazimierza Dolnego i historię wypiekania tu kogutów, ale także bogate dziedzictwo kulinarne naszego miasteczka.
Poznacie Państwo to wszystko w różnoraki sposób: poprzez obejrzenie przygotowanej wystawy we wnętrzach muzeum, dzięki możliwości uczestnictwa w pokazach wyplatania kogutów, ale także poprzez udział w spotkaniach kulinarnych, prelekcjach, warsztatach prowadzonych przez zaproszonych gości – specjalistów w różnych kulinarnych dziedzinach i znawców specyfiki Kazimierza Dolnego.
Szczególnie zachęcamy do udziału w naszych warsztatach– prowadzonych z humorem i interakcją z naszymi Gośćmi – przeznaczonych dla dzieci, ale też dla dorosłych, podczas których uczestniczy poznają legendę o kogucie, poznają składniki do produkcji ciasta i zaplotą własnego koguta.
Wystawa
Goście muzeum dowiedzą się z wystawy nie tylko o kazimierskim kogucie, jego historii, tradycji wypiekania, podboju Polski i świata, ale także o bardzo bogatym dziedzictwie kulinarnym i restauracyjnym Kazimierza Dolnego.
Poznacie Państwo taką tematykę, jak tradycję dymionych śliwek węgierek, przetwórstwo naszych owoców, lokalne winiarstwo, browarnictwo, młynarstwo, typowe wielowiekowe uprawy, lokalne produkty spożywcze, domowe sposoby przetwarzania żywości i wybrane przepisy kulinarne na kazimierskie potrawy. Wystawa obejmuje również kuchnię żydowską Kazimierza Dolnego, dawne restauracje i jadłodajnie dla letników, kazimierskie targi i wiele innych ciekawostek.